Jeseter ruský
Kód: 5.03Detailní popis produktu
Ryby o hmotnosti 2-3 kg.
Uvedená cena je za 1 kg živé hmotnosti.
Příprava jesetera - zabití, kuchání, spaření a ostrouhání kůže 50 Kč/ks.
Jesetera Vám prodáme buď celého nebo vykuchaného s odřezanými tvrdými šupinami. Hlavu a ocas neodřezáváme, lze z nich uvařit skvělou polévku. Rybu nestahujeme, kůži můžete ale nemusíte jíst. Porcování dle velikosti pečící nádoby je snadné. Rybu stačí osolit, posypat mletým kmínem, popř. grilovacím kořením. Pečeme nejlépe na másle na 150°C cca 20-25 min. Ploutve a hlavu, popř. játra lze použít na polévku. Je výborná.
Jeseter nemá téměř kosti, v zadní polovině těla vůbec. Kůži můžete po upečení sloupnout. Je vhodnější kůži ponechat, dodá masu chuť, šťavnatost a ryba se nerozpadá. To však platí, jak již bylo řečeno, jen v případě menších kusů, do jednoho metru.
Páteř je chrupavčitá, v přední části je několik kostiček, chrupavku je měkká, připomíná gumu. Maso jesetera je bílé, tučné a patří mezi nejlepší rybí maso vůbec.